Uitvoerenden 2017


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wat is de Kinder MatteŁs?

De Kinder Matteüs is een multidisciplinaire jeugdvoorstelling voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud met live muziek, dans en theater. Tijdens de Kinder Matteüs neemt een verteller jong en oud mee de wereldberoemde paastraditie in. Zij vertelt het paasverhaal aan de hand van de pure muziek van Bach en laat met drie dansers het verhaal tot leven komen. Zo ontstaat er een voorstelling van één uur die niet alleen de prachtige muziek van Bach laat horen, maar ook een beetje spannend is en verrassend om naar te kijken. Gekoppeld aan de voorstelling is een uitgebreid digitaal lespakket.

Uitvoerenden
De Kinder Matteüs wordt uitgevoerd door LUDWIG, sopraan Keren Motseri en alten Noa Frenkel en Elsbeth Gerritsen, Nieuw Vocaal Amsterdam, het Brabant Koor (Den Bosch) en Residentie Bach Ensembles (Naarden en Den Haag). Vertelster Sarah Bannier vertelt het verhaal, versterkt door dansers van De Dutch Junior Dance Division die een choreografie uitvoeren van Rinus Sprong (DeDDDD) uit.

LUDWIG - orkest
LUDWIG is een collectie van bevlogen musici en creatieve denkers. Eind 2011 nam een zestal musici het initiatief om, in weerwil van de heersende trend, een nieuw muziekcollectief op te richten. Een collectief dat zich kenmerkt door flexibiliteit, niet alleen in artistiek-inhoudelijk opzicht, maar ook in praktische zin. Een collectief dat niet alleen absolute topkwaliteit levert, voortkomend uit een intrinsieke drang om de allermooiste muziek zo goed mogelijk uit te voeren. Een collectief dat die kwaliteit bovendien paart aan een ondernemende geest en een brede maatschappelijke blik. LUDWIG was de naam waaronder het gezelschap bekend kwam te staan, naar cultureel ondernemer avant la lettre Beethoven.

LUDWIG is een vrij collectief dat zich in iedere gewenste vorm kan manifesteren. Van instrumentaal solist tot kamerorkest, klein ensemble of groot orkest met koor, en zelfs als producent of programmeur. De musici worden geselecteerd op basis van reputatie en op de wil om muziek te makenen die muziek over te dragen op een breed publiek. 

Benjamin Bakker - dirigent
Benjamin begon op jonge leeftijd te zingen bij het Roder Jongenskoor. Hij studeerde koordirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Koordirectie studeerde hij bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, solozang bij Gerda van Zelm, Kees-Jan de Koning en Barbara Pearson. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Tõnu Kaljuste in Nederland en Finland met het Nederlands Kamerkoor en het koor van de Sibelius Akademie in Helsinki. In 2008 werd hij geselecteerd voor een masterclass bij Anders Eby in Zweden en in 2009 werkte hij met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor tijdens de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. In 2010 nam hij deel aan een internationale Masterclass in Denemarken onder de leiding van Frieder Bernius. Hier werd hij gekozen om met het Deens Nationaal Vocaal Ensemble te werken. Tevens is hij oprichter en artistiek leider van de Stichting Talent voor Muziek. Een stichting die zich inzet voor de carrière van jonge talentvolle musici en tevens jongere generaties probeert te inspireren via educatieve projecten.

Bakker is op dit moment dirigent van het projectkoor Amsemble, Cappella Den Haag, het Rotterdams Barok Ensemble, Zang Edam en het Noordelijk Bach Consort. Daarnaast is hij vaste repetitor bij vocaal ensemble MUSA en werkt hij op projectbasis met verschillende andere ensembles. 

Sarah Bannier - vertelster
Actrice Sarah Bannier groeide op in Bussum en was pas 11 toen zij haar eerste rol speelde als Bibi in de film Minoes (2001). Sarah studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Op de Toneelschool maakte zij een solovoorstelling getiteld 'M’n goeie goed' (2012), onder begeleiding van Loes Luca en ze studeerde af in de voorstelling De Bosjes (Signe, 2013, regie Maren E. Bjørseth). 

Sarah is bekend van de televisieseries StartUp, Pietje Puk, Lost in the Game, De Maatschap, BABS en Jeuk. Daarnaast heeft zij ook veel ervaning in het theater, ze speelde o.a. bij de Toneelmakerij in Human Cargo, bij Hummelinck Stuurman Theaterbureau in De Kleine Zielen, bij het Amsterdamse Bostheater in Sextet, op het Oerol Festival in Romeo en Julia, bij het RO Theater in De Zere Neus van Bergerac en bij Kwatta in Mariken.

Keren Motseri - sopraan
De Israëlische sopraan Keren Motseri studeerde cello en sloot haar doctoraal biologie summa cum laude af, waarna ze haar Masteropleiding voltooide aan de Dutch National Opera Academy. Keren heeft zich sindsdien gevestigd als een veelzijdige, veelgevraagde sopraan, met een concert- en operarepertoire dat reikt van de Renaissance tot en met de 21ste eeuw. Tot de hoogtepunten van het afgelopen seizoen behoren een optreden op het Holland Festival, in 'Beyond the Score : A Portrait of Pierre Boulez' met het Asko|Schönberg onder leiding by Etienne Siebens; Michel van der Aas ‘Here [in circles]’ met het New European Ensemble; een concert en CD-opname van ‘Passion’ van Pascal Dusapin met Ensemble Modern onder Franck Ollu; de wereldpremière van de complete Pessoa Cyclus van Jan van de Putte met Asko|Schoenberg onder leiding van Reinbert de Leeuw, in de Zaterdag Matinee van het Concertgebouw; a tour in Zweden met Oliver Knussens ‘Hums and Songs of Winnie-the-Pooh’ met ensemble Norrbotten NEO gedirigeerd door Christian Karlsen, en de Mattheus Passion van Bach, gedirigeerd door Joshua Rifkin op het eerste Internationale Bach in Jerusalem Festival. 

Op het operatoneel heeft Keren rollen gezongen bij onder meer La Monnaie in Brussels, het Aix-en-Provence Opera Festival en de Nationale Reisopera. Ze zingt in voorstellingen met werk van onder meer Handel, Mozart, Offenbach en Smetana, maar is ook actief in het hedendaagse repertoire van bijvoorbeeld Pascal Dusapin, George Benjamin, Klaas de Vries en Oscar Bianchi.

Noa Frenkel - alt
De Israëlische alt Noa Frenkel studeerde cum laude af aan de Rubin Academy of Music in Tel-Aviv en vervolgde daarna haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Barbara Pearson en Rita Dams. Een veelzijdig artieste, thuis in vele muzikale stijlen en met een omvangrijk vocaal bereik; haar opera- en concertrepertoire loopt uiteen van Renaissance tot hedendaagse muziek.

Noa trad op als soliste met o.a. het Bochumer Symphoniker, het Vlaams Radio Koor, het Jerusalem Symphony Orchestra, het barokensemble Les Arts Florissants en het Orchestre Symphonique de Mulhouse en stond in concertzalen als de Philharmonie in Berlijn en Teatro alla Scala in Milaan. Als veelgevraagd vertolkster van hedendaagse muziek schreef menig componist werk voor haar en zong Noa o.a. met The Schönberg Ensemble, Klangforum Wien en Ensemble Variences. Altijd op zoek naar nieuwe uitvoerpraktijken maakte zij het solo programma Solitude in the Age of Mass Media, waarin zij nieuw werk combineerde met stukken van Mahler en Purcell in een multimedia performance, die zij presenteerde in Nederland, Tel Aviv en Madrid. 

Elsbeth Gerritsen - alt
Mezzosopraan Elsbeth Gerritsen werd opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Momenteel wordt zij gecoached door Jard van Nes. Als soliste werkte zij samen met gerenommeerde ensembles als het Asko|Schönberg, Doelen Ensemble, Klangart Berlin, Slagwerk Den Haag, VocaalLAB, Mannheimer Hofkapelle en Camerata Trajectina. Zo zong zij onder meer de Altrapsodie van Brahms, de Wesendonklieder van Wagner, Socrate van Satie, en M is for Man, Music, Mozart van Andriessen. Ook zingt zij veel oratoriumrepertoire, waaronder de Johannes en Matthäus Passion van Bach, het Gloria van Vivaldi, de Petite Messe Solennelle van Rossini, en L´Enfance du Christ van Berlioz. 

De Dutch Don't Dance Division - dansers
Vanaf januari 2013 zet De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) haar jarenlange ervaring, in het trainen, coachen en adviseren, in voor jonge dansers van De Dutch Junior Dance Division (DeDJDD). In dit talentontwikkelingstraject zullen jonge dansers door DeDDDD begeleid worden op het gebied van danstechniek, (re)presentatie, cultureel ondernemerschap, professionaliteit, veelzijdigheid en inzicht in hun danscarrière. De Dutch Junior Dance Division geeft de dansers de kans om zich als beginnend professioneel danser intensief bezig te houden met hun vak en hun ontwikkeling als dansprofessional, en zo hun kansen op een succesvolle carrière als danser te vergroten. 

Nieuw Vocaal Amsterdam - koor
Nieuw Vocaal Amsterdam (voorheen Nieuw Amsterdams Kinderkoor) is een klassieke zangopleiding met specialisatie opera, toegankelijk voor alle kinderen en jongeren die graag zingen, in iedere leeftijdsgroep vanaf vier jaar. Naast zang- en solfègeles zingen allen leerlingen in koorverband. De opleiding heeft bijna 300 leerlingen, van beginnende zangers tot conservatorium-niveau. NVA heeft 18 koren, met een opbouw in leeftijd en niveau. Kinderen die verschillende opleidingskoren doorlopen hebben en over voldoende talent en motivatie beschikken, kunnen uitgenodigd worden om te zingen in de Talentenkoren, één van de beste klassieke kinderkoren in Nederland. Nieuw Vocaal Amsterdam treedt in concerten op onder de namen Nieuw Amsterdams Kinderkoor, Nieuw Amsterdams Jongenskoor en Nieuw Amsterdams Jeugdkoor. 

Residentie Bach Ensembles - koor in Naarden & Den Haag
Het Residentie Kamerkoor (opgericht in 1977) en het Residentie Bachkoor (opgericht in 1872) maken deel uit van de Residentie Bach Ensembles. De koren staan sinds 1995 onder leiding van dirigent en artistiek leider Jos Vermunt. In beide koren zingen goed geschoolde amateurs en zangers met een professionele muziekopleiding. Voor de uitvoering van de Kinder Matteus wordt jaarlijks een koor van 40 zangers samengesteld uit de leden van het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachkoor. Beide koren hebben veel ervaring met het uitvoeren van de koorwerken van Bach, en natuurlijk staat de Matthäus-Passion daarbij (bijna) bovenaan.

Beide koren afzonderlijk verzorgen de maandelijkse cantatediensten in de Kloosterkerk (Den Haag). Daarnaast hebben beide koren een eigen concertpraktijk, waarbij het Residentie Kamerkoor a capella-werken uit vrijwel alle stijlperioden tot haar repertoire rekent. Het Residentie Bachkoor legt zich meer toe op de uitvoering van werken van (o.a.) Händel, Mozart, Brahms en Britten. Beide koren werken regelmatig samen met het Residentie Orkest. Ook verzorgen de koren de muzikale omlijsting van de nationale herdenking (15 augustus) van de Nederlandse slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië. De koren verleenden ook medewerking aan verschillende plechtigheden van leden van het Nederlandse Koninklijk Huis.

Brabant Koor - koor in Den Bosch
Het Brabant Koor is een concertkoor dat al ruim 30 jaar koorwerken uitvoert met professionele toporkesten. Een periode waarin het koor de meest uiteenlopende werken heeft uitgevoerd onder leiding van dirigen­ten met internationaal aanzien. Het koor is mede daardoor uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande concertkoren van Nederland. In het Brabant Koor zingen zowel geschoolde amateurs als zangers met een professionele achtergrond. Doordat het koor elk seizoen voor verschillen­de concerten wordt benaderd, is het Brabant Koor steeds op zoek naar jonge, enthousiaste, geschoolde zangers. Bij elk nieuw project wordt het koor door middel van aanmeldingen en audities geformeerd en gaat aan de concerten een compacte repetitieperiode vooraf. Dirigent Louis Buskens en repetitor Ben Martin Weijand zijn al vele jaren aan het koor verbonden en vormen gezamenlijk het vertrouwde, artistieke hart van het Brabant Koor.